Bilişim Teknolojileri Alanı

08.06.2020 1236

Okulumuz Alan Tanıtım Videomuzu aşağıdaki kutucuğa tıklayarak ulaşabilirsiniz.

08-06-2020

Bilişim Teknolojileri Alanı, Mesleki Eğitim ve Öğretim Sisteminin Güçlendirilmesi Projesi (MEGEP) kapsamında mesleki ortaöğretim kurumlarında eğitim verilen alanlardan birisidir.

Bilgisayarın kullanımı 20. yüz yılın özellikle son 10 senesinde çok büyük bir hızla kullanımı artmıştır. Bu hızlı artış hem bütün dünyaya hızla yayılarak hem de kullanım alanı çoğalarak oluşmuştur. Bilişim teknolojileri alanından şu şekilde bahsedilebilir. Öncelikle bilgisayar sektörünün gelişmesi sonucu ile meydana gelmiştir. Ve  en başta veri depolama, sonrasında veri iletme, yine en önemlisi veri işlemek amacı ile kullanılıyor olan bilgisayar yazılım ve donanım teknolojilerini kapsayan bir alandır. Ama günümüz için bilişim teknolojileri alanı sadece bilgisayar işletim sistemlerinin kurulması ve yazılım yapılandırılması ile ilgili sınırlandırılmış bir alan değildir. Bilişim teknolojileri alanı, güncel olarak bakıldığında en başta yazılımı, olmazsa olmaz bilgisayar donanımı, birbirleri ile görüşebilmesi için bilgisayar ağları, ve bundan sonra hep gelişecek olan iletişim teknolojileri gibi bu alanda kendini yetiştirmiş olan insan gücüne sahiptir. Bilişim teknolojileri alanı; internet, prosedürler, intranet ve iletişim araçları gibi bir çok sayıda detaylara sahiptir.

Bilişim alanı küreselde son 50 senedir var olan ancak bugün günümüzde olağan üstü derecede öneme sahip bir sektördür. Gelişme değeri oldukça yüksek olan bilişim alanı, dünyadaki gelişmiş bir çok ülkelerde önemli sektörlerin başlarında gelmektedir. Ülkemizde ise işletmeler kurumsallaşma aşamasında hızlı bir şekilde ilerledikçe Bilişim Teknolojileri alanına olan ihtiyaçta bir hayli artmaya başlamıştır. Bu nedenlerden dolayı ,Bilişim Teknolojileri alanında yeterlilik sahibi insanlara daha fazla ihtiyaç duyulmaktadır. Şu anda bile başka dallardan , başka meslekleri yapan insanlar bilişim teknolojileri alanında ki ihtiyaca yönelmeye devam ediyorlar. Yalnız doğru olan ise bilişim teknolojileri alanının içerisinde, temel düzeyden başlayarak bu yeterliliğe sahip insanlar yetiştirmektir.

Gelecekte ise bilişim teknolojileri alanı, çalışma hayatının en değerli iş alanlarından birisi olmaya devam edecektir. Bilişim teknolojileri alanında kifayet sahibi insanlar yetiştirmek amacı ile ülkemizde bilişim teknolojileri alanının ilerlemesi ve gelişimi için çok fazla önem taşımaktadır.

Bilişim teknolojileri son yıllarda baş döndürücü bir hızla gelişerek tüm dünyada yaygın hâle gelmesi; hayatı bir yandan kolaylaştırmış, diğer yandan da veri güvenliği ve kişisel güvenliğin korunması sorunlarını ortaya çıkarmıştır. Gelişen teknoloji ile üretilen yazılımların, teknolojilerin ve sağlanan hizmetlerin herkes tarafından kullanılabilmesi için özellikle hızla küreselleşmiş olan bu sektörde rekabet büyük yoğunluk kazanmakta ve sektörün korunması ve rekabet gücünün geliştirilmesi için özel politikalar uygulamaktadır.

Bilişim Teknolojileri Alanı Çerçeve Öğretim Programı'nda;

1.  Yazılım Geliştirme
  2.  Ağ İşletmenliği ve Siber Güvenlik

dalları yer almaktadır.

Bu doğrultuda Bilişim Teknolojileri alanı ve alan altında yer alan mesleklerde ulusal ve uluslararası düzeyde standartlara uygun örgün öğretim programı hazırlanmıştır. Bu programı tamamlayan öğrenci;

• Yeni çağ becerileri ve tasarım odaklı düşünme yaklaşımı doğrultusunda "meslek etiği ve ahilik, iş sağlığı ve güvenliği, teknolojik gelişmeler ve endüstriyel dönüşüm, çevre koruma, girişimci fikirler, iş kurma ve yürütme, fikrî ve sınai mülkiyet hakları" konularında mesleki gelişim sağlayacak beceriler kazanma,
  • Temel algoritma, görsel blok programlama ve programlama işlemlerini yapma,
  • İş sağlığı ve güvenliği tedbirlerini alarak bilişim etiği, bilgi güvenliği, fikri mülkiyet, sanayi devrimleri, dijital dönüşüm ve endüstri 4.0 teknolojileri, bilgisayar montajı yapma ve ağ temellerini kullanma,
  • Teknik resim kurallarına uygun çizimler yapma, bilgisayarda üç boyutlu tasarım yaparak hazırlanan tasarımların baskısını alma

ile ilgili ortak bilgi, beceri ve yetkinlikleri kazanacaktır.

Yukarıda belirtilen genel kazanımların yanında Yazılım Geliştirme Dalında;

• Nesne tabanlı programlama teknikleri ile proje yapma, geliştirme, veri tabanı kullanım yöntemlerini uygulama,
  • İş sağlığı ve güvenliği tedbirlerini alarak giriş ve çıkış cihazları, sensörler, göstergeler, ekranlar ve motorları kullanarak işlevsel bir aygıt oluşturma,
  • Web sitesi tasarımı, dinamik programlama, veri tabanı işlemleri ve web sitesini yayınlama,
  • Mobil uygulamalar yapma,
  • Görüntü işleme ve görsel efekt tekniklerini uygulama

ile ilgili bilgi, beceri ve yetkinliklerin kazandırılması amaçlanmaktadır.

******* Okulumuzda Bilişim Teknolojileri Alanı Yazılım Geliştirme Dalı programı uygulanmaktadır.

Alanımız ile ilgili genel bilgilere aşağıdaki resimleri inceleyerek ulaşabilirsiniz.

01-12-201701-12-201701-12-201701-12-201701-12-201701-12-201701-12-201701-12-2017

Öğrencilerimiz mezun olduktan sonra alanımız ile ilgili üniversite eğitimlerine devam edebilirler. Peki hangi öğrenciler hangi bölümleri tercih edebilirler?  Aşağıdaki bağlantıya tıklayarak sizler için hazırlanmış videyu izleyerek bölümleri öğrenebilirsiniz.

01-12-2017

01-12-2017  01-12-2017